Söderbokhandeln Hansson & Bruce AB
Götgatan 37 116 22 Stockholm
info@soderbokhandeln.se
Tel. 08-640 54 32 Öppettider vardagar 10–19, lördag 10–18, söndag 12-16
Söderbokhandeln Hansson & Bruce AB
Götgatan 37 116 22 Stockholm
info@soderbokhandeln.se
Tel. 08-640 54 32 Öppettider vardagar 10–19, lördag 10–18, söndag 12-16
KOMMANDE EVENEMANG 2025
MARS
4 mars kl. 18
Välkomna till ett samtal om att skriva om Rousseau med författarna Tatjana Brandt som är aktuell med Drömmaren Rousseau (Förlaget) och Steve Sem-Sandberg som har skrivit romanen Oceanen (Albert Bonniers Förlag). Samtalet leds av Katarina Lind, Söderbokhandeln.
Författaren Jean-Jacques Rousseau (1712–1778) blev superkändis under den franska upplysningen, epoken som gav upphov till det moderna väst. Men där de andra upplysningsfilosoferna dyrkade den nya tidens förnuftstro såg Rousseau ett monster födas: social tävling och förställning, alienation och artificiella behov, ofrihet och våldsam exploatering.
I Drömmaren Rousseau eller Om frihet, fantasi, och den omöjliga konsten att leva i ett samhälle tar sig essäisten Tatjana Brandt an den kontroversiella, motsägelsefulla, lysande litterära fritänkaren Rousseau med djup kunskap och smittande entusiasm. Hon skildrar Rousseaus kamp med sin tid och låter honom samtidigt bli en spegel för oss själva och våra samtida utmaningar.
Steve Sem-Sandbergs roman utspelar sig hösten 1765 när Jean-Jacques Rousseau tillbringar 45 dygn på Île Saint-Pierre, en ö i republiken Bern. Rousseaus verk har gjort honom till en av Europas mest omtalade personer. Inte minst väcker de upplysta resonemangen om religion i Émile anstöt och han jagas, först från Frankrike, sedan från Schweiz, anklagad för att vara en avfälling. Oceanen är en stark och gripande roman om en kompromisslös solitär som i växterna han samlar på ön ser den enda möjliga tillflykten. Men snart kan filosofen inte fly längre. På natten kommer de oförsonliga drömmarna, och förflutna handlingar han länge valt att inte kännas vid tränger sig på likt vattnet som stiger kring ön.
Tatjana Brandt är litteraturvetare, essäist och författare till böckerna Läsa tankar. Essäer om geniala böcker och osannolika liv (2021) och Fängslad. Om lust till litteraturen och läsningens plats i livet (2017).
Steve Sem-Sandberg är kritiker och författare till böcker som W (2019) och de De fattiga i Lódź (2009). Sem-Sandberg är ledamot i Svenska Akademien.
12 mars kl. 19 Obs! Tiden!
Vi är mycket glada att välkomna sydkoreanska Bora Chung, aktuell med den internationellt hyllade Förbannad kanin (Tranan), för ett samtal med sin engelske översättare Anton Hur.
Novellsamlingen Förbannad kanin publicerades redan 2017, och blev nominerad till bland annat det internationella Booker-priset när den kom på engelska 2022. Den har översatts till svenska av Anders Karlsson och Okkyoung Park.
Bora Chung är en av de mest framträdande författarna i den nya våg av koreanska författare som nu sveper över litteraturvärlden, och har givit ut tre romaner och tre novellsamlingar i Sydkorea. Hon har en examen i ryska från Yale University och undervisar för närvarande i rysk litteratur och Science Fiction vid Yonsei University i Seoul och översätter rysk och polsk litteratur till koreanska.
Anton Hur är en inflytelserik översättare från koreanska till engelska och författare till romanen Toward Eternity (2024). Han ingår också i årets jury för Booker International Prize.
Observera att samtalet börjar kl. 19!
13 mars kl. 18
Mats-Eric Nilsson samtalar med förläggare Pelle Andersson om Fröken Ceders hemlighet - Kalla krigets märkligaste spiongåta (Ordfront). Hösten 1948 blir 27-åriga Lilian Ceder kär i en bohemisk och charmerande journalist, som hon träffat på ett möte i Luleå Folkets hus. Han är redan gift och de börjar umgås i smyg. Tre och ett halvt år senare ringer två konstaplar från säkerhetspolisen på hemma hos henne på Artillerigatan på Östermalm i Stockholm, och ber henne att följa med till högkvarteret i Gamla stan.
Snart är »Röda Lilian« häktad som en av huvudpersonerna i 1950-talets största och mest uppmärksammade spioneriprocess, Enbomaffären.
19 mars kl. 18
Välkommen att fira Hanna Johanssons nya roman Body double med oss! Hanna Johansson kommer att samtala med sin förläggare Lisa Lindeberg.
Hanna Johansson, som fick Katapultpriset 2021 för sin debut Antiken, är nu aktuell med den surrealistiska thrillern Body double.
När temperaturen sjunker börjar det lukta eld inne i stan. Där arbetar en ung kvinna med att transkribera åt en spökskrivare. Hennes ganska ensamma liv är fullt av rutiner. Hon går till spökskrivarens kontor, hämtar kassettband med inspelat material, dricker espresso och äter croissant på hemvägen, sätter sig sedan att skriva ned det som de okända människorna berättar på banden. Dessa berättelser ska sedan spökskrivaren göra romaner av. En dag hör hon en avvikelse: någon har spelat in ett meddelande som bara kan vara avsett för henne.
I samma stad möts Naomi och Laura av en slump när de råkar ta den andras kappa på caféet i det stora varuhuset. Det är ett märkligt och intensivt möte och snart flyttar Laura in hos Naomi. Allteftersom börjar Laura mer och mer likna Naomi, allteftersom tar hon över Naomis liv.
Poesikvällar på Söderbokhandeln
Söderbokhandeln och Norstedts bjuder in till tre kvällar med aktuella poeter, under ledning av Jenny Tunedal. Skriv upp datumen - mer information kommer!
27 mars kl. 18
Kärlek på 1500-talet
Kajsa Sundin har skrivit den poesiboken Hennes affär (Norstedts) i dialog med renässanspoeten Gaspara Stampas kärleksdikter från 1500-talet. Tova Gerge har översatt William Shakespeares Sonetter(Nirstedt/Litteratur) från samma sekel och skrivit ett passionerat efterord.
Vad är det som gör att begäret känns så starkt och smittsamt i dessa dikter? Och vad händer när gamla kärleksdikter färdas genom tiden, mellan språk, och in i nya människor och texter?
Kajsa Sundin skriver prosa och poesi. Hon har också översatt bland annat Etel Adnan. Tova Gerge skriver prosa och dramatik. Hennes senaste roman Fearplay utkom på Albert Bonniers förlag 2024.
Kajsa Sundin och Tova Gerge samtalar med Jenny Tunedal, poet och förläggare på Norstedts.
3 april kl. 18
Poesi för någon annans skull
Leila Inanna Sultan debuterar i vår med Straffkolonien (Norstedts), en diktsamling som konfronterar nationen Sveriges förhållande till sårbara kroppar och sanningar. Erik Lindman Mata ger ut sin fjärde bok, Mullvadens kärlek till buffeln (Nirstedt/Litteratur) fem lyriska sviter som arbetar med världen, dess åkrar och dess våld.
Vad gör samtidsdikten när samtiden är mörk? Finns det fortfarande hopp, och hur kan poesin formulera det? Hur går det till att skriva för någon annans skull, i riktning mot något annat?
Leila Inanna Sultan är poet. Straffkolonien är hennes första bok. Erik Lindman Mata skriver prosa och poesi och har översatt bland annat Mosab Abu Toha.
Leila Inanna Sultan och Erik Lindman Mata samtalar med Jenny Tunedal, poet och förläggare på Norstedts.
10 april kl. 18
Le på allvar
Ali Alonzo skriver i sin första bok Jag tänker bli äcklig (Norstedts) en ovanligt orolig och rolig poesi. Isabella Nilsson är den svenska litteraturens mest seriösa nonsensekvilibrist, i vår aktuell med Tomhet och ömhet (Ellerströms).
Vad händer när texten får läsaren att skratta mitt i mörkret? Vad har plågor med humor att göra? Vad är skillnaden mellan lek och gravallvar? Finns nonsens?
Ali Alonzo är poet och kulturskribent. Han arbetar bland annat med tidskrifterna Babo och L'Amour La Morte. Isabella Nilsson är författare och översättare. Hon har gett ut prosa, poesi och essäistik och översatt bland annat Dorothy Parker.
Ali Alonzo och Isabella Nilsson samtalar med Jenny Tunedal, poet och förläggare på Norstedts.
Programmet uppdateras löpande.
Fri entré och först till kvarn
22 januari kl. 18
Välkommen till ett samtal mellan Johanna Westeson och Petra Carlsson Redell om svensk kolonialism. De är aktuella med böckerna Min kärlek till detta folk (Ordfront) respektive Marken, andligheten (Polaris), som båda på olika sätt behandlar svenska kyrkans skuld till samerna.
Svenska kyrkans vitböcker om relationerna till det samiska folket fyller över tusen sidor med smärtsamma vittnesmål och historiska fakta. Att ta avstånd från de fasansfulla händelserna i historien är en ganska enkel sak, att utmana ens egna identitet och grundläggande föreställningar om världen är betydligt svårare.
Petra Carlsson Redells bok ”Marken, andligheten” är en personligt rannsakande berättelse som behandlar frågor om identitet, andlighet, koloniala strukturer och människans förhållningssätt till naturen. Men det är också en allmängiltig beskrivning av en längtan och ett sökande efter andra sätt förstå världen och att hitta sin egen plats i den.
Kyrkan är inte bara medskyldig till det historiska förtrycket av samerna, utan äger fortfarande mycket mark på samiskt område, mark som präster tilldelades när de tog tjänst i Sápmi. En av dem var en skånsk präst vid namn Hjalmar Westeson. I boken ”Min kärlek till detta folk” försöker hans barnbarn, människorättsjuristen Johanna Westesson, reda ut farfaderns närmast naiva förtjusning i sina samiska församlingsmedlemmar. Westesson vägrar acceptera att han bara skulle varit ett barn av sin tid — det fanns en kritik mot till exempel tvångsförflyttningarna redan i samtiden.
Johanna Westesons bok drivs av jakten på vem farfar Hjalmar var – hur han tänkte, hur han egentligen såg på sig själv och samerna – men det är också en djuplodande och personlig undersökning av den svenska kolonialismen
23 januari kl. 18
Kenneth Hermele om Den vilda rättvisan och judisk hämnd efter Förintelsen (Ordfront). Hämnd. Det är ett starkt ord, och något vi sällan bejakar. Men om inte rättvisa skipas så är hämnd något som vi oftare accepterar. I rättegångarna efter Förintelsen var det få nazister som straffades och de flesta av dem som dömdes fick i förhållande till de oerhörda brott de begått milda domar. I några fall bara några minuter per mord. Å andra sidan, som Hanna Arendt var inne på, hur ska man kunna utdöma adekvata straff för folkmord?
Frågan om hämnd och rättvisa är något som vi alla måste fundera över. När stater tar hämnd, vad händer då? Och vilka metoder kan anses vara tillåtna? De moraliska frågorna i "Den vilda rättvisan" är omöjliga att värja sig mot och Kenneth Hermele är en mycket modig vägvisare i ett mörkt landskap.
29 januari kl. 18
Välkommen till en kväll om J.J. Voskuil och hans oförlikneliga romanserie Byrån! Med anledning av svenska utgivningen av den första delen Herr Beerta på Nilsson Förlag bjuder vi in till ett samtal mellan Olov Hyllienmark, översättare till den aktuella boken, och Christian Nilsson, som översatt bl.a. Walter Benjamin och Gershom Scholem.
Romancykeln Het Bureau (Byrån) blev en stor framgång i Nederländerna med över 400 000 sålda exemplar. Det utbröt snabbt något av en Byrå-mani och för varje ny del som släpptes ringlade köerna sig långa framför bokhandlarna i Amsterdam från tidig morgon. Aldrig har tjänstemannatillvaron ägnats en så stor och detaljskarp roman, skriven med lika delar desperation, fördragsamhet och komik en originell skildring av en epok, efterkrigstiden, i en enskild stad, Amsterdam, på en enskild arbetsplats, kallad Byrån.
31 januari kl. 17 OBS! Tiden!
Tvingad tiger av Neige Sinno har blivit en formidabel succé i Frankrike och har renderat författaren en rad litterära priser.
Romanen beskriver uppväxten med en styvfar som sexuellt utnyttjar en av sina styvdöttrar. Utan sentimentalitet tar sig Sinno an den egna livshistorien, försöker förstå sig själv som barn, sin förövares psykologi och hur livet är efter övergreppen. Hon vänder sig till litteraturen och läser Lolita, analyserar hur våldtäkt diskuteras i offentligheten. Hennes prosa är exakt och klar. Hur kan man förstå det som skett utan att berätta sin historia efter en rad förväntade punkter, utan skapa någon falsk försoning eller triumf?
Kanske är det för att Sinno hela tiden förblir lojal mot sig själv som hon förmår detta? Tvingad tiger är i detta inte bara en briljant roman utan också ett exempel på när ett offer vägrar låta sig definieras av brottet eller spela den roll som hon förväntas inta.
FEBRUARI
3 februari kl. 18
Välkommen till ett samtal mellan Niels Fredrik Dahl och hans förläggare Nina Eidem om Dahls roman Fars rygg, i översättning av Gun-Britt Sundström. Boken vann Nordiska rådets litterära pris 2024.
Det är en stor roman, en lyrisk och episk berättelse om män i tre generationer. Den handlar om ensamhet som går i arv, om ovanliga liv, och den rör sig geografiskt mellan Alexandria, Oslo och Genève.
Berättaren i romanen är en version av författaren själv. Hans far har länge varit död, ändå finns pappan kvar, som närvaro och minne. Nu söker han sin far, vill förstå honom. Så börjar romanen om en norsk pojke som växer upp i Egypten, långt ifrån fjäll och fjordar. Det är 1920-tal och pojkens pappa, Domaren, innehar ett högt ämbete i Alexandria. Härifrån skickas han till skolor och internat i Europa där han ska danas, hundratals mil från sina föräldrar, utan möjlighet till kontakt. Uppväxten ska komma att präglas av en förlamande känsla av utanförskap, av att aldrig riktigt kunna komma någon nära. Fars rygg är en lågmält intensiv, mycket vacker roman om längtan efter tillhörighet, det djupast mänskliga.
14 februari kl. 18
Välkommen att lyssna till ett samtal mellan professor Anders Burman och fil.dr. Anna Victoria Hallberg, redaktörer för den nya antologin "Tillståndet. Om postmodernismen och dess lärdomar" (Daidalos).
När postmodernismen bröt igenom internationellt på 1980-talet förknippades den främst med franska tänkare som Jean-François Lyotard och Jean Baudrillard och deras kritik mot konventionell framstegstro och ”stora berättelser”. Men postmodernismen kom snart att få ett betydande inflytande också långt utanför de humanistiska seminarierummen. I Sverige blev själva termen postmodernism ett nästan till leda använt slagträ i kultursidesdebatter om estetik och politik.
Under de senaste årtiondena har det talats ganska tyst om postmodernismen, i varje fall i Sverige. Men detta håller nu på att förändras, poängterar Anders Burman och Anna Victoria Hallberg, redaktörer för antologin "Tillståndet". Det finns idag ett växande intresse för postmodernismen inom humanistisk forskning och därmed också ett behov av att aktualisera och kontextualisera postmodernismens utgångspunkter och mångsidiga – för att inte säga disparata – uttryck. Det är ett sådant behov denna antologi vill fylla.
Övriga medverkande är Frida Beckman, Henrik Bohlin, Olof Hallonsten, Johan Söderberg och Sven-Olov Wallenstein.
25 februari kl. 07.00-22.00
Välkommen till årets stora bokrea tisdag 25/2! Traditionsenligt erbjuder vi hela 40% på alla böcker i butiken denna reans första dag (och endast denna). Vi öppnar redan kl. 07.00 och stänger först 22.00, så ni hinner både en två vändor. OBS! Rean pågår alltså ENDAST denna dag. Den 26/2 är den över hos oss.
27 februari kl. 18
Välkommen till ett samtal mellan Stefan Svallfors, professor i sociologi, och Göran Greider, författare, politisk debattör och chefredaktör på Dala-Demokraten, om den uppmärksammade boken Retur Överkalix (Fri Tanke).
»när du beskriver byn så beskriver du världen«
Överkalix hör till de norrländska tätorter som upplevt en brant avfolkning sedan mitten av förra seklet. I takt med att skogsindustrin automatiserades och den lokala servicen urholkades flyttade de flesta av bygdens invånare därifrån. Fyrtio år senare kommer en av dem tillbaka.
Genom möten med dem som stannade kvar berättar sociologen Stefan Svallfors om uppväxtorten han lämnade, det röda fäste där Sverigedemokraterna på senare år gjort sina framstötar. Det är en berättelse om vad som händer i en människa som återvänder, om klass och rotlöshet, och om det välfärdsland som också övergavs när flyttlassen gick från Överkalix.
JANUARI
Onsdag 24 januari kl. 18
Nordisk litteraturscen. Vi är mycket glada att kunna välkomna Elin Anna Labba och Ingeborg Arvola till ett samtal om deras nya romaner Far inte till havet (Norstedts) och Kniven i elden (Albert Bonniers förlag). Elin Anna Labba är författare och journalist. Hon debuterade som författare 2020 med Herrarna satte oss hit: om tvångsförflyttningarna i Sverige, en skildring av tvångsförflyttningen av samiska familjer som pågick under många år på 1900-talet och så sent som på 50-talet. Far inte till havet är Labbas första roman och bygger på berättelser om samiska byar som dränktes under 1900-talet stora vattenkraftsepok i norra Sverige.
Norska Ingeborg Arvola debuterade 1999 och har gett ut en rad böcker för både vuxna och barn. Kniven i elden blev hennes stora genombrott i Norge och fick flera priser. Det är en storslagen historisk roman om kärlek och begär, om människans hårda arbete och naturens krafter, och är första delen i en planerad trilogi om människorna som levde i nordnorska Finnmark.
Torsdag 25 januari kl. 18
Välkommen till oss torsdagen den 25 januari för att fira utgivningen av "Rädda organisationen. En bok om psykologisk trygghet i arbetslivet" av Tor Wennerberg (leg. psykolog). Kom och lyssna till ett samtal mellan författaren och Stefan Söderfjäll, författare till ett flertal böcker om organisation och ledarskap.
FEBRUARI
Onsdag 14 februari kl. 18
Varmt välkommen att lyssna till ett samtal mellan författaren Andrzej Tichý och hans förläggare Lina Rydén Reynols om den nya romanen Händelseboken (Albert Bonniers förlag).
Händelseboken är en svindlande mosaikroman om makt, maktlöshet och fantasins kraft. På en lekplats i Malmö tar en flicka livet av sig, med tabletter som hon stulit av sin mamma. En ung man upptäcker henne, men hämtar inte hjälp eftersom han inte vill ha med myndigheterna att göra. Några dagar senare hittas han, utslagen i en trappuppgång, av en före detta radikal författare på dekis, som låter honom sova ruset av sig på sin soffa. På något sätt hör deras liv ihop med en stor mängd människor och händelser, utspridda i tid och rum. En psykedelisk dödsdans, i vilken skarp samtidsrealism blandas med uppsluppen satir.
Andrzej Tichý, född 1978 i Prag, är bosatt i Malmö. Han debuterade med Sex liter luft 2005, för vilken han tilldelades Borås Tidnings debutantpris. Romanerna Fält (2008) och Kairos (2013) var båda nominerade till Nordiska rådets litteraturpris och Eländet (2016) nominerades till Augustpriset. Tichý fick även Aftonbladets litteraturpris år 2013. Våren 2020 utkom novellsamlingen Renheten. 2021 tilldelades Tichý Sydsvenskans kulturpris och 2022 tilldelades han även Ivar Lo-Johanssons personliga pris.
Onsdag 28 februari kl. 18
Nioosha Shams samtalar med sin förläggare Gunnar Nirstedt om diktsamlingen Teshne (Nirstedt/LItteratur).
Shams skriver en lycklig, hungrig poesi som bejakar kärleken och ljuset, sinnligheten och berusningen. Staden är full av kroppar och hetta, här finns en törst som inte går att släcka. Men två biografer vetter mot katastrofen - en som bommas för och sätts i brand och en dit diktjaget återvänder gång på gång, oundvikligen förbunden med hettan och skriken från den andra. Teshne - törstig på farsi - är Shams första poesibok och även den första på Nirstedt/litteratur. Shams tidigare gett ut ungdomsboken Om det regnar i Ahvaz.
Torsdag 7 mars kl. 18
Varmt välkommen att lyssna till ett samtal mellan danska Asta Olivia Nordenhof, aktuell med Djävulsboken (Norstedts, i översättning av Johanne & Khashayar Lykke Naderehvandi) och Agri Ismaïl, aktuell med Hyper (Albert Bonnier).
Nordenhof och Ismaïl har skrivit två av vårens mest emotsedda romaner och har båda hyllats unisont av kritiker och läsare. Nu möts de i ett samtal om böckernas centrala tema - kärlek och kapitalism.
Torsdag 14 mars kl. 18
Varmt välkomna att möta den brasilianske författaren José Henrique Bortoluci i ett samtal med förläggaren Lisa Lindberg! Bortolucis uppmärksammade roman Det som är mitt har just utkommit i svensk översättning av Örjan Sjögren (Norstedts förlag).
I femtio år arbetade Bortolucis far som lastbilschaufför på vägarna över hela Brasilien. Ofta var han hemifrån 40 till 50 dagar i sträck och sträckan han färdas med lastbilen blir samtidigt det avstånd som öppnar sig mellan honom och hans son, numera universitetsprofessor. När pappan blir svårt sjuk i cancer bestämmer sig sonen för att börja tala med honom.
Genom de intervjuer sonen gör växer bilden av ett liv och arbete fram, inte sällan farligt och fyllt av hemlängtan. I faderns fängslande historia flätar författaren skickligt in en berättelse med ett större perspektiv, där militärdiktatur, ekonomisk och social förändring, bygget av den transamazoniska motorvägen - och skövlingen av regnskogen som det innebar - utgör bakgrund.
APRIL
23 april kl. 18
Iida Rauma (Finland) samtalar med Ida Linde om romanen Förstörelse (Rámus förlag, i översättning av Janina Orlov). Boken är en uppgörelse med att under 1990-talets skolgång utsättas för det våld i skolan som kallas för mobbning. En roman som skapar obehag genom litteraturens förmåga att berätta sanningen när inga andra sätt återstår. Om ett barn som nära nog förstördes, en stad som har förstörts om och om igen, och om en planet som förstörs i detta nu.
Rauma är född 1984 och bosatt i Åbo. Förstörelse tilldelades Finlandiapriset, Finlands mest prestigefyllda litterära pris, och fick EU:s Litteraturpris hedersomnämnande med motiveringen ”ett litterärt mästerverk och unikt konstnärligt arbete”. Vid sidan av sitt författarskap är Rauma också grundare av ett pornografiskt queerfeministiskt magasin och återkommande debattör i sociala och samhälleliga frågor i Finland.
25 april kl. 19
Hanna Rajs samtalar med förläggare Lina Rydén Reynols om diktboken Samma, mamma (Albert Bonniers förlag).
Rajs diktbok är skriven till hennes mamma, som dog 2021. Med sin omisskännliga, skenbart enkla stil har hon skapat en oerhört smärtsam och vacker bok som inte ger några svar eller lösningar utan låter sorgen vara just så akut och upprepande som den är. I dikter som ofta är rimmade och med stildrag lånade från låttexter, men även i en klassisk sonettkrans, frågar sig Rajs hur hon, som just blivit mamma själv, nu ska kunna axla den rollen utan sin egen mamma som stöd. Den döda skrivs fram i all sin skönhet och värme, men också med sina brister och omgiven av vardagens alla ting.
2 maj kl. 19
Vilka var hautboisterna? Vad gjorde en folkskolebaderska? Och varför tog ett inbrott knäcken på Körkunniga arbetares stödförening? Det är bara några av frågorna du aldrig ställt dig som får svar i Jonas Nordlings nya bok. Genom elva udda berättelser ur vår historia återuppstår bortglömda och intressanta sammanslutningar som Sveriges sjöfarande kvinnors förening och Arbetarbarnens förbund.
Jonas Nordling talar med förläggare Jesper Bengtsson om boken Sygruppen Hjälpsamhet, och tio andra föreningar du inte visste existerat (Bokförlaget Atlas). Varmt välkommen till en kväll om svenska föreningsfriheten! Resultatet är en anspråkslös och underhållande hyllning till föreningslivet. Men också ett försök att väcka intresset för föreningsfriheten och förklara vilken betydelse denna rättighet har haft för svensk demokrati och varför den ännu behövs. Inte minst i en tid då föreningsrätten åter inskränks, till synes helt utan debatt.
7 maj kl. 19
Kan döda diktare hjälpa till att rädda världen?
I nummer 1/2004 av De litterära sällskapens tidskrift Parnass – helt tillägnat klimatfrågor -- publicerade representanter för fyra av sällskapen ett förslag om att engagera sina respektive författare i kampen för arternas och jordklotets överlevnad.
Tisdag 7 maj bjuder vi in till en uppläsning på Söderbokhandeln. Cikadan, en insekt vars livscykel består av några få dagar i grönskan efter tretton år i jorden, presenteras – som fenomen och symbol. Det blir läsning av bland annat Harry Martinsons dikt om cikadan, Stagnelius “Vad suckar häcken?”. Lars Vargö bidrar med översatta haiku.
Förhoppningsvis blir det ett samtal om litteraturens makt att förändra världen.
8 maj kl. 19
Välkommen till ett samtal mellan den katalanske författaren och konstnären Irene Solá (född 1990) och Carl Åkerlund. Solás roman Jag sjunger och bergen dansar innebar henens stora genombrott både på hemmaplan och internationellt och i Sverige har såväl kritiker som läsare hyllat romanen, översatt av Ellinor Broman och utgiven av bokförlaget Tranan.
I de pyreneiska bergsbyarna i norra Katalonien levs det rurala livet under de kvardröjande skuggorna från historiens krig. Här träffas bondpoeten Domènec en dag av blixten under en svamppromenad. Efter sig lämnar han hustrun Sió och deras två barn Mia och Hilari, som tillsammans har att minnas och skapa sina liv i ett mytologiskt landskap där såväl människor som natur har något att säga om traktens oläkta sår. Men också om kärlekens möjligheter.
16 maj kl. 19
Bokförlaget Ellips ger ut böcker på svenska i Finland, främst poesi, kortprosa, essäer och genretänjande texter. Förlaget startades 2010 i Vasa och drivs av Ralf Andtbacka, Catharina Gripenberg och Ulrika Nielsen.
Ellips skriftserie lilla e föddes år 2012. Nu är den tillbaka med bland annat två nya titlar av Fredrik Hertzberg: “Farväl kvalitet. Farväl konst”. Om litterärt värde och Ulrika Nielsen: Vad är litteratur och vad ska man ha den till? som verkligen fått fart på litteratursamtalet i Finland.
21 maj kl. 19
Cecile Pin (Frankrike/USA) samtalar med förläggare Gunnar Nirstedt om sin hyllade debutroman Vandrande själar (Nirstedt/Litteratur, i översättning av Peter Samuelsson).
När de sista amerikanska soldaterna har lämnat Vietnam inleder syskonen Anh, Thanh och Minh en riskabel resa till Hong Kong. Deras föräldrar och yngre syskon ska snart komma efter, men tragedin slår till och barnen blir föräldralösa. De hamnar i England, först i överfyllda flyktingläger och därefter i ett kokande London. Margaret Thatcher är premiärminister och vill hellre ta emot vita flyktingar från Rhodesia. Romanen skildrar ett land och en familj som slits sönder av sociala orättvisor och växande främlingshat.
22 maj kl.19
Signering med Yan Lianke (Kina) i samarbete med bokförlaget Weyler, i samband med utgivningen av den nya romanen Kvinnorna och nyutgivningen av Drömmar om byn Ding, Lenins kyssar och Explosionskrönika (samtliga översatta av Anna Gustafsson Chen). Tillsammans ger de en fullödig bild av en av Kinas största författare idag.
28 maj kl. 19
Läsning för Palestina i samarbete med bokförlaget Aska. Mer information kommer. Uppskjutet till hösten.
29 maj kl. 19
Tidskriftsmingel i samband med släppet av nya numret av Arbetarhistoria.
JUNI
4 juni kl. 19
Författaren och fil.dr. Sigrid Schottenius Cullhed samtalar med Isabelle Ståhl om sin nya bok Filomelas förvandlingar. Myten om det outsägliga.
På väg hem till Thrakien våldtog kung Tereus sin svägerska, den athenska prinsessan Filomela, skar av hennes tunga och fängslade henne i en enslig hydda för att hemlighålla brottet. Trots det lyckades Filomela avslöja hans övergrepp genom att väva in tecken i ett tygstycke som skickades till systern Prokne. Tillsammans tog systrarna en gruvlig hämnd på Tereus, men i samma ögonblick förvandlade gudarna den tragiska trion till fåglar: en härfågel, en svala, en näktergal.
I Filomelas förvandlingar skildrar Sigrid Schottenius Cullhed hur myten om den athenska prinsessans öde blev den europeiska kulturens mest inflytelserika berättelse om sexuellt våld. Hon spårar mytens utveckling från ursprunget i arkaiska folksagor till dess roll som återkommande motiv i samtidslitteratur, och förklarar hur den har blivit ett emblem för föreställningen att det finns ett inneboende samband mellan sexuellt våld, tystnad och kreativitet.
14 juni kl. 19
Säsongsavslutning.
Välkommen att höra Lyra Ekström Lindbäck tala om nya boken Iris Murdoch and the Ancient Quarrel (Bloomsbury) med poeten och filosofen Erik Lindman Mata. Kom och fira utgivningen, lyssna och munhuggs med oss över ett glas vin på Söderbokhandeln, en syrendoftande fredag i juni.
SEPTEMBER
Torsdag 5 september kl. 19
Varmt välkommen till ett samtal mellan politikern och författaren Carl Tham och Ruth Jacoby, före detta ambassadör i Tyskland, om den nya boken Tyskland. En dramatisk historia (Historiska Media).
Författaren Friedrich Schiller ställde en gång frågan: ”Tyskland? Men var ligger det? Jag kan inte hitta landet.” Det var han inte ensam om. Trots sin ledande position bland Europas stater idag är Tyskland en förhållandevis ung nation. Carl Tham, tidigare minister och Tysklandsambassadör, ger sig nu i kast med att berätta denna historia för en bred publik. Med flyhänt personlig stil kryddad med egna reflektioner sammanfattar han tusen år av dramatiska händelser, social och ekonomisk utveckling, kulturens stora betydelse, färgstarka personligheter och politiska förvecklingar.
Fredag 6 september kl. 18 OBS!!
Välkomna på releasen av Mia Engbergs nya bok Mörker som material. En essä om filmens död (Ellerströms). Under kvällen samtalar Mia Engberg med förläggaren Marie Pettersson och läser ur boken. Vin, mingel och bokförsäljning!
I en tid som översvämmas av visuella budskap frågar sig filmskaparen Mia Engberg om den enda sant radikala filmen är den som befriar åskådaren från bilder. I ”Mörker som material” tar hon läsaren med på en vindlande resa in i mörkret, på jakt efter den plats där vi kan vara fria och där allt är möjligt. Färden går via Paris katakomber till New Yorks deliriska klubbnätter, vi möter underjordens myter i det sumeriska riket och begärets svärta i Jean Genets fängelsecell. Resan rör sig framåt och bakåt i tid och rum och knyts ihop av en dialog med Marguerite Duras – mörkrets drottning – om skrivandet, alkoholen och filmens död.
Tisdag 17 september kl. 19
Varmt välkomna att höra Caroline Ringskog Ferrada-Noli tala med sin förläggare Lina Rydén Reynolds om debutdiktsamlingen Den förlorade sonen (Albert Bonniers förlag).
Caroline Ringskog Ferrada-Nolis osäkrade och drabbande första diktsamling utgår från förlusten. Ett missfall, en bror som dog ung, två döttrar, en familj; vad har man alls. Och vilken är den kraft som skulle kunna få en att lämna allt man älskar. Det är en poesi skriven utan reservation, både romantisk och drastiskt direkt, där naturen och kroppen är del av samma skönhet och äckel. Det handlar om sorg, kärlek, sex och skam i vår samtid.
Fri entré som vanligt, vi bjuder på lite snacks och något att dricka. Kvällens titel finns till försäljning till extra bra pris.
Torsdag 19 september kl. 19
Releasemingel för tidskriften Fronesis om Slumpen. Välkomna att fira Fronesis nya nummer, mingla ta ett glas och smygläs!
OKTOBER
Tisdag 8 oktober kl. 18
En kväll om den banala ondskan – samtal om Hannah Arendt & Stanley Milgram.
Kenneth Hermele, som skrivit om Hannah Arendt (Bokförlaget Korpen), samtalar med Bo Greider som översatt Stanley Milgrams Att lyda auktoriteter (Bokförlaget Hansson & Bruce) för att reda ut en del missförstånd och förenklingar angående två klassiska försök att förklara varför en människa begår onda handlingar.
Onsdag 9 oktober kl. 18
Daniel Pedersen presenterar sin nya bok Natt och aska — Förintelsens litteraturer (Nirstedt/Litteratur) .
Torsdag 17 oktober kl. 18
Kristoffer Leandoer och Kennet Klemets samtalar om översättningen av Agota Kristofs Spikar (Ellerströms).
Onsdag 23 oktober mellan kl. 17.30 och 18.30
Nina Bouraoui (Frankrike) signerar böcker. I samarbete med Elisabeth Grate förlag.
Torsdag 24 oktober kl. 18
Cecilia Hansson talar med sin förläggare Maria Såthe om sin hyllade bok Kafkalungan (Wahlström & Widstrand).
NOVEMBER
Torsdag 7 november kl. 18
Om vikingarnas historia, med professor Neil Price och fil.dr Anna Lihammer, aktuella med böckerna Ask och Emblas barn (Daidalos) och Vikingatider (Historiska Media).
Måndag 18 november kl. 18
Kom och fira utgivningen av Solvej Balles Om uträkning av omfång 5 (Wahlström & Widstrand) med ett samtal mellan Elin Cullhed och Agri Ismail.
Torsdag 21 november kl. 18
Välkommen till att lyssna till ett samtal mellan konstnären Cecilia Edefalk, aktuell med boken Mina ord (Ersatz), och Jan Åman.
En sommareftermiddag år 2003 slår sig konstnären Cecilia Edefalk ner på en bänk i Tegnérlunden. Strax kommer en gestalt emot henne med lätta steg, det är August Strindberg i hög hatt. Så ser upprinnelsen till textsamlingen Mina ord ut. Genom åren har Cecilia Edefalk fört samtal med både hinsides konstnärer och andra som inte förväntas meddela sig i den gängse verkligheten: maskrosor, träd och stenar. För första gången samlas dessa dialoger inom bokpärmar.
Onsdag 27 november kl. 18
Välkommen på tidskriftsmingel med tidningen Arbetarhistoria! Träffa redaktionen för Arbetarhistoria, som presenterar senaste numret av tidskriften.
Artiklar om hjälp för barn i krig och uppfostring av barn i uniform, upplopp och strejker i Skåne och personhistoriska öden i både exilen och i Stockholms stadshus. Dessutom presenteras ett nyförtecknat bildarkiv från tidningen Verdandisten.
Torsdag 28 november kl. 18
Välkommen till en kväll om den lika hyllade som kontroversielle Louis-Ferdinand Céline i samband med utgivningen av romanen Krig & nyutgivningen av Resa till nattens ände (Norstedts). Vi bjuder på ett samtal mellan översättaren Kristoffer Leandoer & förläggare Lisa Lindberg.
DECEMBER
5 december kl. 18
Välkommen på boksläpp för Perspektiv på stockholmska av språkvetaren Jenny Öqvist. Kom och mingla och lyssna på ett samtal mellan författaren och Lena Lind Palicki, chef för Språkrådet. Samtalet kommer bland annat att handla om Stockholms-e, som har kommit att bli en symbol för huvudstadens äldre dialekt: "Reven som går över vegen och rekorna som man eter". Men hur vanligt var egentligen Stockholms-e? Och vad fanns det för andra utmärkande drag i den äldre stockholmskan? I samtalet diskuteras också kungafamiljens mer nutida överklasstockholmska och olika uppfattningar som finns och har funnits om stockholmska – och om stockholmare.
10 december kl. 19
Välkomna till släppfest för Ingen människa är illegals kalendrar för 2025. Det finns en månadskalender med otroliga konstverk och en veckokalender med poesi! Kom och köp kalendrarna, ta ett glas och lyssna på poesiuppläsning!
Medverkande konstnärer:
Minna Floss
Munish Wadhia
Diana Agunbiade-Kolawole
Liv Melin
Ester Eriksson
Magda Lundberg
Josefina Anjou
Gustaf Holtenäs
Johnny Chang
Yasmina Karli Malmsten
Tamara Šcepanovic
Ikram Abdulkadir
Manju Jatta
Medverkande poeter:
Elisabeth Hjorth
Hannah Sandström
Elliot Baron
Amer Sarsour
Ellen Nordmark
Henrik Johansson
Magnus William-Olsson
Jenny Högström
Aya Kanbar
Leif Holmstrand
Charlotte Qvandt
Fardad Faramarzi
Paul Enequist
Ida Linde
Emil Boss
Maria Bodin
David Väyrynen
Gunnar D Hansson
Mara Lee
Erik Lindman Mata
Minus Miele
Jasim Mohamed
Ida Mirow
Adam Westman
Petra Mölstad
Merima Dizdarević
Mimounah Alma Ljung
Hedvig Fischer
Jörgen Gassilewski
Jesper Lundby
Ali Alonzo
Tara Aflaki
Johan Attfors
Bella Batistini
Martin Högström
Marie Silkeberg
David Zimmerman
Kalle Hedström Gustafsson
Fredrik Nyberg
Ann Jäderlund
Athena Farrokhzad
Helena Österlund
Anna Hallberg
Gabriel Itkes-Sznap
Elis Monteverde Burrau
Channa Riedel
Marit Kapla
Kajsa Sundin
Burcu Şahin
Houssin Vennberg Sninate
Läser under kvällen gör Charlotte Qvandt, Elis Monteverde Burrau, Jörgen Gassilewski, Magnus William-Olsson, Anna Hallberg, Helena Österlund, Henrik Johansson, Johan Attfors, Aya Kanbar, Ida Mirow, Bella Batistini, Hedvig Fischer, Martin Högström, Maria Bodin, och Hannah Sandström.
17 december kl. 19
Välkommen till årets sista evenemang! Hur har bostaden – ett av människans mest grundläggande behov –förvandlas till en vinstmaskin för somliga, en högriskaffär för andra och ett samhälleligt högriskprojekt för alla? I Fuskbygget: så knäckte bostadsmarknaden Sverige och världen (Albert Bonniers förlag) granskar Andreas Cervenka ett samhällsbygge som står på allt lösare grund.
Kom och delta när Andreas Cervenka och Daniel Suhonen talar bostadspolitik mellan radikala bokbord och glögg med pepparkakor.
Alltid fri entré och ingen förhandsanmälan behövs.