Söderbokhandeln Hansson & Bruce AB
Götgatan 37 116 22 Stockholm
info@soderbokhandeln.se
Tel. 08-640 54 32 Öppettider vardagar 10–19, lördag 10–18, söndag 12-16
Söderbokhandeln Hansson & Bruce AB
Götgatan 37 116 22 Stockholm
info@soderbokhandeln.se
Tel. 08-640 54 32 Öppettider vardagar 10–19, lördag 10–18, söndag 12-16
Annie Ernaux
I december 2022 fick vi besök av Nobelpristagaren i litteratur, Annie Ernaux, och kön ringlade lång utanför bokhandeln.
Torsdag 1 juni kl. 18 på Söderbokhandeln
Nordisk litteraturscen: Samtal om flickan, begäret och blicken med danska författaren Cecilie Lind och norska författaren Mona Høvring. Cecilie Lind är aktuell med romanen Flickdjur (Ellerströms förlag) och Mona Høvring har bl a skrivit För att Venus passerade en alpviol den dagen jag föddes (Lil´Lit). Samtalsledare: författaren och journalisten Cecilia Hansson.
Torsdag 25 maj kl. 18 på Söderbokhandeln
Litteratursamtal med Ingrid Elam och Kristoffer Leandoer om deras böcker Romanens segertåg och Den oavslutade litteraturen (Natur & Kultur). Ett samtal om romanens historia och populariteten, och om hur och varför några av våra klassiker aldrig blev färdigskrivna.
Tisdag 23 maj kl. 18
Samtal om Shanghai Foxtrot (Faethon) samlar åtta noveller av "Shanghaisensualisterna" som skrevs mellan 1929 och 1934. I urval, översättning och förord av Anna Gustafsson Chen.
Onsdag 10 maj kl. 18 på Söderbokhandeln
Release för Johanna Ekströms & Sigrid Rausings Och väggarna förvandlades till världen runtomkring (Albert Bonniers Förlag). Det är en bok som innehåller ett urval texter ur Johanna Ekströms efterlämnande anteckningar (från åren 2019 fram till hennes död 2022), tillsammans med vännen Sigrid Rausings reflektioner. Sigrid Rausing samtalar med författaren och litteraturkritikern Ulrika Milles och under kvällen läser författaren Karolina Ramqvist ur boken.
Fredag 5 maj kl. 18 på Söderbokhandeln
Nordisk litteraturscen: Kvällens samtal om flerspråkighet i nordisk litteratur tar avstamp i en diktsamling skriven grönländska, engelska och danska och en roman med inslag av fyra språk. Medverkande: Den grönländska konstnären och poeten Jessie Kleemann om diktsamlingen Arkhticós Dolorôs (Forlaget Arena) och finlandssvenska författaren Adrian Perera som är aktuell med Alla mänskorna ha problemen (Förlaget). Samtalet leds av Elisabeth Friis, lektor vid Lunds universitet, som under de senaste åren forskat om litterär flerspråkighet i norden.
Lördag 1 april kl. 11-17 Stockholms litteraturmässa på Kulturhuset
Söderbokhandeln är med på Stockholms litteraturmässa och öppnar upp en tillfällig bokhandel! Litteraturmässan bjuder på program med författare som Steve Sem-Samberg, Negar Naseh, Ia Genberg, Stefan Lindberg, Joel Mauricio Isabel Ortiz, Ylva Eggehorn, Rasmus Daugbjerg, Jonas Gren, Karolina Ramqvist, Caroline Ringskog Ferrada-Noli, Inger Edelfeldt, Alexander Ahndoril, Zara Kjellner, och många fler.
Söndag 2 april kl. 14 – 15.30 på Tranströmerbiblioteket
Nordisk litteraturscen: Troll, bergtagna barn och det osynliga folket. Välkomna till en eftermiddag om svensk och isländsk folktro, med korta föredrag och uppläsningar. Med författaren Andrea Lundgren, antropologen Gísli Pálsson, poeten Linnea Swedenmark och översättaren John Swedenmark.
Tisdag 4 april kl. 18 på Söderbokhandeln
Uppläsning och samtal med Madeleine Gustafsson om samlingsutgåvan En underlig plats Dikter 1979-1993 (ellerströms förlag).
Tisdag 11 april kl. 18 på Söderbokhandeln
Judith Kiros samtalar med sin förläggare Lina Rydén Reynols om sin nya diktsamling Det röda är det gränslösa (Albert Bonniers förlag).
Torsdag 13 april kl. 18 på Söderbokhandeln
Samtal och uppläsning med den isländska poeten Sjón som har tilldelats Svenska Akademiens nordiska pris 2023. Sjón är aktuell med Nattarbete (Rámus förlag) i översättning av John Swedenmark. Samtalsledare: John Swedenmark.
Torsdag 20 april kl. 18 på Söderbokhandeln
Samtal med Sebastian Johans om Döden och Kerstin (Nirstedt), en roman om en döende sjökapten på Åland, minnen och omgivande sommargäster. Samtalet leds av förläggaren Gunnar Nirstedt.
Torsdag 27 april. Kl. 19 på Söderbokhandeln
Nordisk litteraturscen: Skuggan, korpen och månen. Uppläsning på isländska och svenska av Sigurður Örn Guðbjörnssons kortdiktsamling fingeravtryck översatt av John Swedenmark
Torsdag 2 mars kl. 18
Samtal och uppläsning med Johan Jönson om nya diktsamlingen Nollamorfa (Albert Bonniers Förlag). Han samtalar med poeten och förläggaren Lina Rydén Reynols.
Onsdag 8 mars kl. 19
Välkommen till en kväll på Söderbokhandeln för att hylla dem vars röster ekar på gatorna.
Kvällen anordnas av kritikern Sara Abdollahi. "För kurder, balucher, perser, lorer, kvinnor, arbetare, queers, och för alla som förut och i detta nu kämpar för sina basala rättigheter. För revolutionen. För vår framtid. Vi fortsätter göra det vi kan så länge det behövs. Den här gången med en timmas dikt. Vi läser våra egna och varandras texter och samlar energi och styrka för att fortsätta."
Medverkande: Nasim Aghili, Lina Ryden Reynolds, Sandy Harry Ceesay, Hanna Rajs, Ghazal Hatami, Sepideh Hatami, Jens Christian Brandt, Anna Hallberg, Lars Raattamaa och fler namn tillkommer.
Fredag 10 mars kl. 18
Samtal om arkitektur: Helena Mattsson om Architecture and Retrenchment (Bloomsbury). Boken visar hur arkitektur och byggd miljö befann sig i spänningsfältet mellan den kritik av välfärdsstaten som präglade 60- och 70-talen och de nyliberaliseringar som började ta form under samma tid. Helena Mattsson samtalar med Håkan Forsell, professor i Historia vid Stockholms universitet.
Tisdag 14 mars kl. 18.00 på Tranströmerbiblioteket
Nordisk litteraturscen: Samtal med Rosa Liksom om Älven (Wahlström & Widstrand), hon samtalar med litteraturkritikern Ingrid Elam.
Nordisk litteraturscen är ett samarbete mellan Söderbokhandeln och Tranströmerbiblioteket och sker med stöd av Kulturrådet och Nordiska rådet.
Fredag 17 mars kl. 18
Författarbesök från Tyskland: Judith Hermann samtalar med kritikern Jens Christian Brandt om romanen Hemma (Weyler).
Tisdag 21 mars kl. 18
Signering med Jamaica Kincaid som är aktuell med essäsamlingen och reseskildringen Bland blommor (Tranan) på svenska.
Torsdag 23 mars kl. 18
Samtal om den argentinska författaren Aurora Venturinis berättarkonst och romanen Kusinerna (Prosak förlag) tillsammans med hennes översättare Hanna Nordenhök och Elisabeth Hjort, doktor i etik och professor i litterär gestaltning.
Torsdag 30 mars kl. 18 på Tranströmerbiblioteket
Poesiuppläsning på samiska och svenska. Bágos báhkuj = Sánistat sátnai = Baakoste baakose = Ordagrant (Smockadoll förlag) är en samisk-svensk antologi och en workshop. Översättningar från andra språk utmanar det egna språket och får en att tänka till om historien och framtiden. Under kvällen läser flera samiska och svenska poeter som medverkar i antologin. Medverkande: Ánne Márjá Guttorm Graven, Inghilda Tapio, Linnea Axelsson, Pernilla Berglund, Stina Inga, Irene Partapuoli, Freke Räihä, Lea Simma och John Swedenmark.
John Swedenmark presenterar en översättning/nytolkning av Nils Mattias Anderssons jojk Renhjorden på Oula-vuolie – med ljud, text och bild. Ett samarrangemang mellan Tjállegoahte, Författarförbundet, Smockadoll förlag, Söderbokhandeln och Tranströmerbiblioteket.
Torsdag 2 februari kl. 19.00
Samtal med konstnären och filmmakaren Salad Hilowle om debuten Halima om de sina (Volante). En bok där text och bild möts i något som är lika mycket konstverk som dokument. Salad Hilowle samtalar med författaren Balsam Karam.
Onsdag 8 februari kl. 19.00
Författarsamtal: Daniel Yousefi Återkomster (20-tal), en roman om psykisk sjukdom, en splittrad familj och arvet från Iran. Återkomster är hans andra roman efter den Katapultprisnominerade debuten Den åttonde kontinenten (Albert Bonniers förlag).
Onsdag den 15 februari OBS! kl. 17.00
Mircea Cărtărescu är på Sverigebesök och kommer till Söderbokhandeln för samtal och signering. Cărtărescu aktuell med Melancolia (Albert Bonniers Förlag) i översättning av Inger Johansson. Uppläsning tillsammans med författaren Martina Lowden och Cărtărescu samtalar med förläggaren och författaren Lina Rydén Reynols.
Onsdag den 15 februari OBS! kl. 19.00
Samtal med Henrik Bromander om Medborgarna (Weyler), en novellsamling om människor här och nu, där han fortsätter att utforska livet på samhällets sällan belysta skuggsida.
Onsdag 25 januari kl. 19.00
Release av Edgar Corvera debutroman Vi (Wahlström & Widstrand). Vi är en finstämd roman om separation, samhörighet och den bisarra tillvaron i en diktatur. Edgar Corvera samtalar med förläggaren Maria Såthe.
Fredag 27 januari kl. 18.00
Samtal på Förintelsens minnesdag med Kenneth Hermele om nya boken Inte som lamm till slakt: Judiskt motstånd under Förintelsen (Ordfront). Kenneth Hermele samtalar med Pelle Andersson, VD och förläggare på Ordfront förlag.
Onsdag 7 december kl. 13.00
Vi är så glada att årets Nobelpristagare i litteratur, Annie Ernaux, vill komma och signera böcker hos oss. Kom och få en bok signerad! Vi kommer ha böcker av Annie Ernaux på svenska, franska och engelska.
Torsdag 8 december kl. 19.00
Författarbesök från Norge. Maria Navarro Skaranger är aktuell med den kritikerrosade "Emily forever" (Weyler) på svenska, i översättning av Ninni Holmqvist. Maria Navarro Skaranger samtalar med författaren och journalisten Patrik Lundberg.
Söndag 11 decmber kl. 15.00-18.00
Varmt välkomna till en advent i litteraturens tecken. Eftermiddagen inleds kl. 15 med uppläsning och signering med Göran Sonnevi. Vi bjuder på glögg och pepparkakor och en rad fantastiska författare. Ta chansen att få dina julklappar signerade! Medverkande: Göran Sonnevi, Göran Greider, Marianne Lindberg de Geer, Anneli Jordahl, Nina Hemmingsson, Ia Genberg, Fredrik Sjöberg, Karolina Ramqvist, Caroline Ringskog Ferrada-Noli och Liv Strömquist.
Torsdag 15 december kl. 19.00
Samtal om att skriva civilisationskritik i romanform med Jonas Gren och Daniel Gustafsson, aktuella med romanerna "Kromosomparken" (Weyler) och "Fine de Claire" (Nirstedt/litteratur). Civilisationskritik i litteraturen är något Jonas Gren och Daniel Gustafsson samtalat om tidigare och nu fortsätter samtalet på Söderbokhandeln.
Torsdag 3 november kl. 19.00
Våra landskap. Agneta Blomqvist samtalar med Jonas Ellerström om sin och Lars Gustafssons nyutkomna bok "Våra landskap" (Tragus). I boken berättar de för varandra om sina landskap – Bohuslän respektive Västmanland – och skriver gemensamt om resor över hela Sverige och om minnen från barndomen.
Tisdag 8 november kl. 19.00
Från revolutionen till idyllen. Elisabeth Mansén samtalar med Jonas Ellerström om sin nyutkomna översättning av Mary Wollstonecrafts "Brev från en resa i Sverige, Norge och Danmark" (ellerströms).
Torsdag 10 november kl. 19.00
Till en stad vid havet – om Ann Quin (1936–1973) och hennes debutroman "Berg" (Aska Förlag). Ett samtal mellan översättaren Helena Fagertun och författaren Agri Ismaïl.
Torsdag 17 november kl 19.00
Poesiuppläsning: "Dikter. En antologi för Ukraina" (Korpen). Med Malin Isaksson, Henry Bronett, Ann Hallström, Vendela Fredricsson, Erik Lindman Mata, John Swedenmark (läser två isländska poeter), Lina Hagelbäck, Charlotte Qvandt och Karin Brygger.
Tisdag 22 november kl. 19.00
Samtal med den norske dramatikern Arne Lygre om "Fyra pjäser" (Faethon). Lygre är aktuell med den nyskrivna pjäsen "Tid för glädje" på Dramaten. Uppläsning av skådespelare, mer info kommer.
Onsdag 23 november kl. 19.00
Samtal mellan Ella-Maria Nutti och Åsa Larsson om Nuttis bok "Kaffe med mjölk" (Wahlström & Widstrand). En debutroman om en mamma och en dotter, och ett avstånd mellan dom lika långt som mellan Gällivare och Stockholm.
Fredag 25 november kl. 19.00
Release av Lan Xus "Jag är" (Ellips förlag). "Jag är" är en diktsvit skriven på två språk: svenska och kinesiska. ”Vem är du?” Hur besvara en fråga av det slaget? De viktigaste frågorna går kanske bara att hantera i skönlitterär form. Uppläsning, samtal och musik.
Onsdag 23 november kl. 19
Samtal mellan Ella-Maria Nutti och Åsa Larsson om Nuttis bok "Kaffe med mjölk" (Wahlström & Widstrand). En debutroman om en mamma och en dotter, och ett avstånd mellan dom lika långt som mellan Gällivare och Stockholm.
Tisdag 22 november kl. 19
Samtal med den norske dramatikern Arne Lygre om "Fyra pjäser" (Faethon). Lygre är aktuell med den nyskrivna pjäsen "Tid för glädje" på Dramaten. Uppläsning av skådespelare, mer info kommer.
Torsdag 17 november kl. 19
Poesiuppläsning: "Dikter. En antologi för Ukraina" (Korpen). Med Malin Isaksson, Henry Bronett, Ann Hallström, Vendela Fredricsson, Erik Lindman Mata, John Swedenmark, PLina Hagelbäck, Charlotte Qvandt och Karin Brygger.
Torsdag 10 november kl. 19
Till en stad vid havet – om Ann Quin (1936–1973) och hennes debutroman "Berg" (Aska Förlag). Ett samtal mellan översättaren Helena Fagertun och författaren Agri Ismaïl.
Tisdag 8 november kl. 19
Från revolutionen till idyllen. Elisabeth Mansén samtalar med Jonas Ellerström om sin nyutkomna översättning av Mary Wollstonecrafts "Brev från en resa i Sverige, Norge och Danmark" (ellerströms).
Torsdag 27 oktober kl 19
Samtal och läsningar med poeterna Athena Farrokhzad och Burcu Sahin om diktsamlingarna “Åsnans år” och “Blodbok” (Albert Bonniers förlag).
Torsdag 27 oktober kl 17
Samtal med den franska författaren Camille Kouchner om “La Familia Grande” (Elisabeth Grates Bokförlag). Samtal med journalisten Helena Lindblad på franska och översätts av tolken Maria Bodner Gröön.
Tisdag 25 oktober kl. 19
Samtal med Maxim Grigoriev om "Regnet" (Albert Bonniers förlag). Samtalsledare: Lina Rydén Reynols.
Fredag 21 oktober kl. 19
Uppläsning med Biskops Arnö Författarskola. Medverkande: Ida Johanne Baunkjær, Hanna Tillberg, Carla Dengsø, Vian Sadwand, Line Röjmar, Sten Nygrem, Olle Nihlgård, Oline Hyllested Madsen, Leila Sultan, Samuel Levander, Saana Kotila, Helene Franch, Sofia Enström, Sofia Berg, Tristan Andersen och Vín Dahlborg.
Torsdag 20 oktober kl. 19
Samtal med Elisabeth Åsbrink om "Mitt stora vackra hat. En biografi över Victoria Benedictsson" (Polaris). Samtalsledare: Stephen Farran-Lee.
Måndag 17 oktober kl. 19
Samtal med den isländska författaren och bokformgivaren Ragnar Helgi Ólafsson och översättaren John Swedenmark. Samtalet sker på engelska.
Torsdag 13 oktober Kl. 18
Release av tidskriften Med andra ord. Det blir samtal med Julia Gillberg, som översatt Torrey Peters roman "Detransition, baby", och Jenny Aschenbrenner, ny redaktör för Med andra ord.
Tisdag 11 oktober kl 19
Samtal med skådespelaren Ann Petrén om ”Ann Petrén på scen” (Ordfront). Det är ett stycke teaterhistoria där Stig Hansén följer Ann Petrén på nära håll. Samtalsledare: Stig Hansén
Måndag 10 oktober kl. 19
Boksläpp: Yvonne Hirdmans "Från de stora drömmarnas tid" (Ordfront). När Yvonne Hirdman tar sig an berättelsen om sina farföräldrar, blir det med en skicklig historikers kritiska blick och som alltid med en stor portion kärlek till människan. Samtalsledare: Pelle Andersson
Torsdag 6 oktober kl. 19
Poesisamtal med Sorin Masifi om debutdiktsamlingen "Staten Systrarna Dikten" (Norstedts). Samtalsledare: Balsam Karam.
Onsdag 5 oktober kl. 18
Samtal med Jesper Svenbro om essäsamlingen "Ögonen våra målare och andra tankeexperiment" (Albert Bonniers Förlag). Samtalsledare: Jonas Ellerström.
Måndag 3 oktober kl. 19
Boksläpp: Sara Villius "Paradis" (Norstedts). "Paradis" är en fristående uppföljare till "Madonna" (2019). Samtalsledare: Elise Karlsson.
Torsdag 29 september
Författarsamtal: Linda Segtnan om debutromanen "Åttonde huset" (Albert Bonniers Förlag), en bok om varje förälders mardröm – en exorcism för att försonas med hur bräckligt livet är.
Tisdag 27 september
Författarsamtal: Jesper Larsson om "Den dagen den sorgen" (Nirstedt/litteratur) som är nominerad till Nordiska rådets litteraturpris och fick Sveriges Radios romanpris 2022. Samtalsledare: Sara Abdollahi.
Onsdag 21 september
Isländskt hjältemod: Samtal med Einar Kárason om "Tunga moln " (Thorén & Lindskog). Einar Kárason och John Swedenmark tilldelades 2020 Kulturhuset Stadsteaterns internationella litteraturpris för kortromanen "Stormfåglar". Samtalsledare: John Swedenmark.
Torsdag 15 september
Författarsamtal (på engelska): Emilio Fraia om "Sevastopol" (Bokförlaget Tranan). Samtalet kommer att kretsa kring skrivande, "Sevastopol" och den brasilianska litteraturen. Förläggare Johannes Holmqvist samtalar med Emilio Fraia och hans svenska översättare Örjan Sjögren.
Tisdag 13 september
Författarsamtal: Historikern Fredrik Thomasson om "Svarta Saint-Barthelémy: människoöden i en svensk koloni 1785-1847" (Natur & Kultur). Samtalsledare: Carl Wilén, doktor i sociologi vid Göteborgs universitet.